BEVOCHTIGEN EN ONTVOCHTIGEN (ZWEMBADEN)
Als we praten over luchtvochtigheid in huis, dan hebben we het over relatieve vochtigheid. M.a.w. hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Hier spelen temperatuur en luchtdruk een rol. De relatieve vochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen 40 en 60%.
Je kan heel makkelijk de relatieve vochtigheid meten met een hygrometer.
Huishoudelijke ontvochtiging
Een te hoge vochtigheid creëert een slecht binnenklimaat en kan al snel tot schimmelvorming leiden, alsook gezondheidsklachten. Nog een nadeel bij te hoge vochtigheid is dat je meer moet stoken, aangezien het meer energie kost om vochtige lucht op te warmen!
Je kan dit simpel oplossen door het plaatsen van een luchtontvochtiger of airco. Beiden werken volgens hetzelfde principe. Een airconditioner is echter gemaakt om de lucht te koelen en heeft als extra gevolg dat er vocht uit de lucht gehaald wordt. In tegenstelling tot airco’s hebben ontvochtigers als hoofdfunctie het bereiken van de ideale luchtvochtigheid in huis.
Huishoudelijke bevochtiging
Als de luchtvochtigheid in huis te laag ligt, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen,droge ogen of zlefs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barst en scheuren, omdat het hout door uitdroging krimpt. Dat geldt ook voor meubels, maar ook voor bijvoorbeeld je vloer en kozijnen. Dit is makkelijk te verhelpen door het plaatsen van luchtbevochtigers. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt wordt.
Zwembad ontvochtiging
Zwembadontvochtigers zorgen voor een lage en stabiele luchtvochtigheid, waardoor de ramen niet aandampen en waarbij er zo schade aan gebouwen (Corrosie en schimmel) vermeden wordt. Alsook wordt er op deze manier een comfortabel binnenklimaat gecreëerd voor de mensen die er vertoeven.
De toestellen werken volautomatisch, door middel van een ingebouwde of externe hygrostaat (thermometer). Door het plaatsen van een warmwaterbatterij (op de ketel) in het toestel wordt de lucht bijkomend opgewarmd. Door het toevoegen van een bypass kan er verse lucht worden toegevoerd aan de ruimte. Zo wordt er voldaan aan de eisen van een gezond binnenklimaat en worden de EPB-vereisten ook behaald.